dimarts, 29 de març del 2011

EL MITE DE LES URBANITZACIONS


Segur que algú es pregunta, sent veí d'Argentona, si aquelles cases perdudes a la muntanya pertanyen al poble, si aquells que hi viuen, seran d'aquí o d'allà o simplement si estant tan lluny, paga la pena preocupar-se'n del que allà passa... doncs aquells llocs, mal endèmic de molts pobles, són les Urbanitzacions, fruit de la il·lusió de molta gent de poder comptar amb una segona residència en els anys 60, amb l'anhel de pujar d'estatus social o bé, tenir aquell lloc on pogués passar les vacances d'estiu amb la família. La majoria d'Urbanitzacions van ser promogudes i comercialitzades sense comptar, en molts casos, amb l’adequat procés de planejament urbanístic, parcel·lació, previsió de serveis, ni dotacions de sanejament o energia. Sovint, aquestes operacions es van desenvolupar en espais no aptes per a la seva urbanització, per raons, sobretot, d’accessibilitat i pendent, sense adaptar-se, en molts casos, a la legalitat vigent. Cal afegir també, en el cas de Can Cabot i Can Raimí, el fet que els seus promotors, no van finalitzar el procés de recepció a l'Ajuntament i aquest, encara avui en dia per acabar, posa l'etiqueta dels que hi viuen de “parcel·listes”.
Avui en dia, els habitatges d'aquestes Urbanitzacions, en la seva majoria són de primera residència, de gent jove que els va atrau-re la natura i una altra manera de viure, però ara, s'enfronten al repte heretat de conclou-re el procés de recepció. Ser “parcel·lista” a Argentona atorga molts deures però en canvi pocs drets. Per exemple, el cost del manteniment de la Urbanització, enllumenat i neteja és a càrrec dels parcel·listes exclusivament. En el cas de Can Cabot, fins i tot, la distribució de l'aigua i les reparacions de canonades és a càrrec de la Junta de Compensació, entitat que els representa. Aquesta situació tan feixuga pels veïns s'agreuja amb el fet, que perquè l'Ajuntament se'n faci càrrec i recepcioni, evidentment, s'han d'entregar les instal·lacions i carrers nous i a normatives vigents, fet que comportarà el  desemborsament d'una no menyspreable quantitat de diners per fer les obres d'adequació.
Com a President de Can Cabot, formant part de la nova tongada de veïns d'aquesta contrada, estic content dels avenços en el procés que estem portant a terme en els últims temps, fet que de mica en mica, ens apropa cada vegada més, no sense moltes complicacions, agreujades per la crisi actual, a formar part de ple dret d'aquesta Argentona que tant ens estimem, que ens ha acollit i a la que tant hem aportat i aportarem, enriquint-la, tant com ella es mereix.
Per això, crec que la complicitat amb l'Ajuntament a d'ésser màxima i continuada, que el projecte de recepció ha de ser un projecte comú i portat de la mà per aquesta entitat però, sempre amb el consens dels parcel·listes i tenint en compte la difícil situació que afrontem, per tal que, en un periòde consensuat, puguem portar a terme les actuacions necessàries, sent realistes i objectius. Per tant, és necessari un govern fort, sense hipoteques, implicat i coneixedor de la realitat dels veïns de les Urbanitzacions des de tots els punts de vista.  Un govern que no prometi, sinó que actuï. Un govern que no sigui distant i faci la seva, sinó que posi les cartes sobre la taula i posi a l'abast dels veïns la solució definitiva de la nostra problemàtica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada